Ziua Internațională a poeziei – Poeziua
SamStudia și Biblioteca Județeană vă invită să sărbătoriți Ziua Internațională a poeziei, marți pe data de 21 martie 2017, în Parcul Central (lângă statuia lui Vasile Lucaciu), începand cu ora 15:00, recitând poezii proprii sau împrumutate de la artiștii preferați, alături de voluntarii SamStudia. Pe lângă asta va fi și un moment artistic compus din muzică acustică și o expoziție de desene. Acest eveniment are scopul de a marca Ziua Internațională a Poeziei în plan local. Totodată, încercăm să creăm o punte de legatură între poeții sătmăreni déjà consacracți, și tinerii pasionați de genul liric.
Ziua Internațională a Poeziei este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o sărbătoare care celebrează poeții și scriitorii din întreaga lume și contribuția pe care au adus-o culturii universale prin operele lor. De asemenea, “Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică , poeții și scriitorii locali.
În România, primele manifestaări dateaza din 2005 și 2008 când două fundații bucureștene au organizat, separat, manifestații care să promoveze această sărbătoare. Din 2009 mai multe organizații și ligi au început să creeze proiecte care de Ziua Internationala a Poeziei.
Acum în 2017 SamStudia și Biblioteca Județeană încearcă să creeze manifestări și în Județul Satu Mare. Astfel încercăm să aducem la cunoștiința sătmărenilor o sărbătoare care promovează cultura și să le aratam cine sunt acei oameni de slove locali care încă scriu poezie în secolul 21 și mai ales, să evidențiem tinerii care iubesc poezia, desi este o artă destul de ignorată pe plan național.
SamStudia dorește să mulțumească sponsorilor și partenerilor acestei acțiuni și anume: Biblioteca Judeteana Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare / SzatmárnémetiDirecția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare, Partenerilor Media Informatia Zilei si Informatia TVGerodar , Maribel Party SRL si Compas.