DESCRIEREA PROGRAMULUI

La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. Paradoxal însă, oportunitățile lor de a modela prezentul nu sunt întotdeauna… prezente. Astfel, potențialul tinerilor, creativitatea și energia lor sunt valorificate de societate doar parțial. Chiar și acolo unde există oportunități de voluntariat, tinerii participă rareori la luarea deciziilor. YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Anual în România în medie 15 tineri din fiecare oraș în care este implementat programul YouthBank cu vârste între 15 și 20 ani, cunoscuți ca “cei mai tineri bancheri din România” constituie, promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către liceenii. Este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: filantropie, inițiativă civică și responsabilitate.

Programul a fost lansat în 2006 în Cluj-Napoca, fiind implementat de către Asociația pentru Relații Comunitare, adoptânt și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității, prin acordarea de finanțări locale.

Programul YouthBank este implementat și în Satu Mare de către Asociația SamStudia, începând cu anul 2015, cu sprijinul partenerului local Dräxlmaier, iar la nivel național, este coordonat de către Fundația pentru Implicarea tinerilor.

REZULTATELE PROGRAMULUI

Programul YouthBank implementat din 2016 în Satu Mare de către Asociația SamStudia, este cel mai amplu proiect civic european de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dar concentrându-se în principal pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor. Aceste abilități fiind considerate esențiale pentru orice om, atât din punct de vedere al evoluției în carieră, cât şi la nivelul dezvoltării personale sau vis a vis de aportul individului la comunitatea din care face parte. Programul YouthBank se desfăşoară pe mai multe etape, gândite să transmită participanților principii sănătoase de evoluție.
Toate aceste etape, împreună cu cele mai importante rezultate ale sesiunii 2017-2018 a programului YouthBank Satu Mare, pot fi vizionate în Raportul anual de activitate al echipei YouthBank. Între rezultatele obținute, se numără:

  • 12 voluntari activi
  • peste 100 de ore de sesiuni de instruire şi ateliere de lucru
  • 17 acțiuni de strângere de fonduri
  • peste 1000 de beneficiari implicați în acțiunile de strângere de fonduri
  • 250 de ștrudele au delectat sătmăreni
  • 400 de cărți şi-au găsit cititori
  • 10 agenți economici atraşi ca parteneri ai programului
  • 2 instituții publice partenere
  • fondul de finanțare YouthBank a crescut față de anii precedenți ajungând la peste 12000 lei
  • 4 proiecte finanțate
  • 50 de alți tineri capacitați să desfăşoare proiecte în Satu Mare
  • peste 500 de beneficiari ai proiectelor finanțate prin program
  • peste 25 de apariții în presa locală (on-line, print, TV)

Vă invităm să ne urmăriți și sprijiniți activitatea pe viitor, pentru ca, împreună, să participăm activ la dezvoltarea tinerilor sătmăreni și a comunității sătmărene!