Am decis să scriu aceste cuvinte în urma câtorva mesaje pe care le-am primit pe pagina SamStudia în ultima vreme.
Toți oamenii, mai ales eu, suntem și buni, și răi în același timp, dar mai mult buni. Avem însă cu toții un instinct natural de supraviețuire care ne obligă să acordăm întotdeauna atenție maximă problemelor pe care le conștientizăm. Asta ne ajută să le evităm, sau să le rezolvăm. Acest instinct e foarte bun, atunci când se referă la problemele care ne amenință care sunt lângă noi. Dar în secolul în care informațiile călătoresc global cu viteza luminii, suntem toți automat conștienți, deci și atenți, la toate problemele lumii. Uite cum, în loc să ai treizeci de probleme de rezolvat, dintr-o data ai de rezolvat șapte miliarde de probleme. Asta ne copleșește pe toți. Nu zic, e bine că circulă informația cum circulă… sunt multe probleme care se pot rezolva de la mii de kilometrii distanță și treaba asta chiar se întâmplă… des.
Prețul însă este acel sentiment de copleșire. ”Degeaba strâng eu gunoiul aici dacă ceilalți nu o fac. Ei pot arunca mult mai mult gunoi decât pot eu să strâng”. La care se adaugă eternul ”mai demult era mai bine”.
Nu, nu era! Trăim mai mult, creștem în înălțime de la generație la generație, ceea ce înseamnă că suntem tot mai sănătoși, că mâncăm mâncare mai eficientă, avem confort mult mai mare, avem capacitatea de a supraviețui unor boli care până nu de mult ne-ar fi ucis din fașă, putem vindeca răni care cândva erau mortale, există infrastructură care deși nu e perfectă și de multe ori este folosită abuziv, ne amplifică semnificativ confortul și eficiența logistică, putem sta la povești cu prietenii din celălalt capăt al lumii fără prea mult efort, avem oportunități de a ne construii cariere în orice domeniu ne fascinează. Din absolut orice punct de vedere, astăzi e mai bine decât acum 30 de ani.
Totuși, oamenii sunt într-adevăr deprimați și au impresia că le era mai bine, tocmai pentru că acum 30 de ani oamenii erau conștienți doar de problemele lor nu și de celelalte șapte miliarde. Puteau să-și imagineze un viitor apropiat în care problemele lor sunt rezolvate. Astăzi le este atât de greu să distingă între problemele adresabile și cele care nu-i privesc, încât nici măcar nu mai încearcă; Încât, în sufletele lor se instalează resemnarea; ”oricum nu se schimbă nimic”.
Uite o soluție. Ceea ce le lipsește defapt oamenilor este speranța că efortul lor va avea un impact. Va face într-adevăr viața un pic mai bună. De data asta cu sens pozitiv, au nevoie de efectul de turmă. Dacă eu rezolv o problemă, și fiecare dintre cei 20 de voluntari SamStudia rezolvă câte una, deja avem 20 de problemuțe rezolvate. Poate prinzi și tu curaj să rezolvi una dintre ale tale. Și prietenii tăi, și vecinul, și doamna de la etajul 3. Uite câte am rezolvat!
Deja avem timp și chef să ne și bucurăm de viață. Nu-i așa?
Știu, îmi vei spune că adevăratele probleme trebuie rezolvate de politicieni și ai dreptate. Îmi vei mai spune că uite ”clasa noastră politică…” bla, bla, bla… Îți spun un secret. Înainte să fie politicieni, ți-au fost colegi, vecini, unii chiar prieteni. Politicianul e fix cum e comunitatea în care a crescut. Dacă la tine în comunitate, toată lumea pune osul, și politicianul va face la fel. Indiferent de partid.
Deci, învață-ți comunitatea că tu poți; învață-i că pot și ei. Fă voluntariat!
12 Sept. 2020 – Prietenosul din vecini, Darian de la SamStudia