despreybDESCRIEREA PROGRAMULUI

La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. Paradoxal însă, oportunitățile lor de a modela prezentul nu sunt întotdeauna… prezente. Astfel, potențialul tinerilor, creativitatea și energia lor sunt valorificate de societate doar parțial. Chiar și acolo unde există oportunități de voluntariat, tinerii participă rareori la luarea deciziilor.

YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Anual în România în medie 15 tineri din fiecare oraș în care este implementat programul YouthBank cu vârste între 15 și 20 ani, cunoscuți ca “cei mai tineri bancheri din România” constituie, promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către liceenii. Este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: filantropie, inițiativă civică și responsabilitate.

Programul YouthBank este implementat în Satu Mare de către Asociația SamStudia, cu sprijinul partenerului local Dräxlmaier, iar la nivel național, este coordonat de către Fundația pentru Implicarea tinerilor.

Programul a fost lansat în 2006 în Cluj-Napoca, fiind implementat de către Asociația pentru Relații Comunitare, adoptânt și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității, prin acordarea de finanțări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități.

Pentru sesiunea 2015-2016, programul s-a derulat în 13 comunități: Alba Iulia, Bacău, București, Cluj‐Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Reghin, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Târgoviște, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

BENEFICIILE PROGRAMULUI

Programul YouthBank crede în tineri, în creativitatea lor și în potențialul lor de a schimba lumea din jur, drept pentru care:

  • Încurajează implicarea tinerilor în viața comunității și asumarea unor roluri active în sprijinirea semenilor;
  • Oferă tinerilor posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod care să îi ferească de atracții periculoase și dimpotrivă, să îi implice în acțiuni pozitive din care au de învățat;
  • YouthBank este o excelentă școală de dezvoltare personală. Prin implicarea directă a tinerilor în acțiuni comunitare ei câștigă încredere în propriile forțe, dobândesc abilități de comunicare, negociere, administrare financiară și de conducere.